Vulkan påverkar ekonomin

Det är lite människan kan göra mot naturens krafter och ända sedan vulkanen Kilauea började vara aktiv i 1993 så har det varit en rad utbrott. I början av maj så tömdes plötsligt den ena av huvudkratrarna på lava. Det var flera jordskalv på Hawaii under en denna period som var orsak till att lavan i kratern fann nya vägar. Sprickor som redan fanns från innan blev plötsligt en väg ut och det bildades lavaströmmar lite varstans på ön. Även bostadsområden fick evakueras då det är lite som kan göras mot dessa enorma krafter.

Det är inte bara lavan som är dödlig, även giftig gas är farlig. 18 000 gasmasker har delats ut till innevånarna då svavelröken och det varnas för att gå ut. Vanligtvis så får en vulkan ett utbrott och lava strömmar ner från kratern. Det går ofta att förutse. Detta är oförutsägbart på det sättet att man inte vet med 100% var lavan kommer att dyka upp någonstans.

Turismen på ön blir lidande och siffror visar att hotellbokningar har redan minskat med 50%. Inte bara hotellen utan också olika företag som driver med aktiviteter får problem. Planerade stopp på Hawaii med kryssningsfartyg flyttas till andra närliggande ställen som Maui och Oahu. Även om en av hamnarna, Kona, ligger på den västra sidan och 129 km från vulkanen så väljer kryssnings sällskapen att vara försiktiga. En av öns stora attraktioner är just besök av vulkanen och att se lavaströmmar. Men det anses nu vara för farligt. Avbeställningar i turistbranschen har nu nått över $5 miljoner.

About the Author

Låna10000.nu
Låna10000.nu är en jämförelsetjänst för privatpersoner som söker de absolut bästa alternativen för lån på 10.000 kr. Vi tar ej ansvar för ditt val av bank eller kreditbolag då vi inte är en konsumentvägledare.