Lån utan inkomst

Har du ingen inkomst från tjänst eller pension har du i utgångspunkt ingen möjlighet att ta ett lån även om lånet är på ett mindre belopp såsom upp till 10 000 kr. Anledningen är solklar – utan regelbunden inkomst kan du inte erlägga de regelbundna betalningarna av ränta och amorteringar enligt betalningsplanen.

Undantag från grundregeln finns emellertid. Ett är att ansöka om ett snabblån genom att klicka här. Andra sätt är att låna pengar utan inkomst, trots att det både i praktiken och teorin borde vara omöjligt. I den här artikeln ska vi beskriva de tre vägarna du kan utnyttja för att ta lån trots att du inte har någon inkomst. Vänligen notera att vi inte rekommenderar någon av dem. Vi är tvärtom av uppfattningen att du alltid bör undvika att ansöka om ett lån om du har den minsta misstanke om att du inte kommer att kunna betala tillbaka lånet i sin helhet i rätt tid.

Ansök med medsökande eller borgensman

lana utan inkomstLångivare vill minimera risken att inte få tillbaka sina pengar och de flesta långivare ser gärna medsökande och/eller borgensmän för varje enskilt lån. För dig som vill låna trots små eller obefintliga inkomster är möjligheten att ansöka tillsammans med en annan person alternativt ansöka med en borgensman självklart ännu viktigare. Chanserna att få ett blancolån ökar dramatiskt om du begagnar dig av hjälp av den här typen.

Viktigt att känna till är att det inte går att ansöka om sms-lån med medsökande eller borgensman. Du är alltid ensamt ansvarig för ett snabblån.

Bättre kreditvärdighet med sparade pengar

Det alla långivare tittar på först och främst är de löpande inkomsterna. Är dessa mycket låga eller till och med obefintliga blir din kreditvärdighet automatiskt mycket låg, även om du har stora summor sparade pengar. Det kan emellertid vara så att du inom kort kommer att åter få en löpande inkomst och att du kan erlägga månadsbetalningarna för ett lån med hjälp av sparade pengar under tiden. En sådan lösning kan godtas av några enskilda långivare, förutsatt att du inte har några andra problem med ekonomin.

Tidigare inkomster kan räknas med

Varje gång du ansöker om ett lån kommer långivaren att vända sig till ett kreditupplysningsföretag för att få ut uppgifter om adress, civilstånd, fastighetsägande, aktuella skulder och deras art, utnyttjat kreditutrymme för krediter, med mera. Långivaren inhämtar också information om inkomsten. Denna inkomst är dock inte helt aktuell eftersom siffrorna hämtas från självdeklarationen från föregående år. Hade du till exempel en fast anställning föregående år kan din kreditupplysning visa på att du har en månadslön som kommer in på kontot varje månad trots att du faktiskt numera inte har någon inkomst. Långivarna utgår från den senast uppdaterade informationen, och det gör att du har chansen att få ditt sms-lån eller privatlån beviljat trots att du inte har löpande inkomster för tillfället.

Risker med lån utan inkomst

Skulle du mot förmodan kunna bli beviljad ett privatlån eller sms-lån utan inkomst, till exempel på grund av att du fram till nyligen har haft en löpande inkomst, är risken överhängande att du får betala den högsta möjliga räntan för lånet. Långivaren vill helt enkelt ha extra betalt för den extra risk som denne drar på sig genom utlåningen. De ökade lånekostnaderna är naturligtvis ofördelaktiga i sig och de kan också leda till en förhöjd risk att du inte kan betala tillbaka.

Kan du inte betala tillbaka ditt lån, oavsett det rör sig om ett snabblån eller ett privatlån, inleds inom kort efter förfallodatum en indrivningsprocess. Denna börjar ganska oskyldigt med påminnelser men kan snart gå över till att handla om inkassokrav och handläggning hos Kronofogden. Det behöver inte alls gå särskilt lång tid mellan förfallodatumet och datumet för fastställelse av skulden i Kronofogdens regi.