SMS-lån

Ett sms-lån är normalt ett litet, kortfristigt lån som man ansöker om via SMS och snabbt får beviljat eller avslaget. Nuförtiden är det inte helt ovanligt att diverse snabblån som man ansöker om på andra vis, till exempel på internet eller via telefonsamtal, i vardagligt tal kallas för sms-lån om de i övrigt påminner om sms-lånet till sin karaktär.

Hur snabbt kan jag få mina pengar om lånet blir beviljat?

När sms-lån började dyka upp på den svenska marknaden var en av lockelserna att man kunde få tillgång till pengarna så snabbt. Ett mer traditionellt lån krävde vanligen att man lämnade in en ansökan på papper, antingen per post eller genom att man besökte långivarens kontor på kontorstid. Sedan skulle ansökan behandlas och nya blanketter fyllas i. Först därefter kunde en kreditupplysning göras och om kreditinformationen ansågs godkänd fick man hem ett låneavtal som skulle undertecknas och skickas tillbaka.

lanNär sms-lånen slog igenom vände de upp och ned på den här tågordningen. Nu kunde man plötsligt med några enkla knapptryckningar på mobiltelefonen ansöka om ett litet lån och få besked inom några minuter, nästan oavsett veckodag och tid på dygnet. Om beskedet blev positivt kunde pengarna dessutom bli tillgängliga på bankkontot mer eller mindre omedelbart.

Detta ledde till problem för vissa konsumenter, som till exempel ansökte om sms-lån klockan två på lördagsnatten när de befann sig i ett berusat tillstånd och ville kunna fortsätta utekvällen trots att kontanterna på kontot tagit slut. År 2008 agerade därför de svenska storbankerna och införde en fördröjning som gör att den som beviljas ett sms-lån inte får in pengarna på sitt bankkonto direkt även om långivaren har skickat dem till banken. Det är numera vanligen så att man måste vänta till dagen därpå innan det går att ta ut pengarna från ett sms-lån eller annan form av snabblån. Möjligheten finns emellertid fortfarande att få pengar på kontot inom en timme. För att det ska vara möjligt måste dock låntagaren och långivaren ha konto i samma bank.

Hur många sms-lån använder UC?

De flesta långivare av sms-lån använder sig av annat kreditupplysningsföretag än UC. Det finns dock ett fåtal långivare som använder Upplysningscentralen, men det är oftast de långivare som erbjuder större lånebelopp. Kontrollera alltid vilket kreditupplysningsföretag långivaren använder innan du ansöker. Besök Smslån.nu för att se samtliga långivare som erbjuder sms-lån, med eller utan UC.

Hur mycket kan jag låna?

sms-lån och liknande snabblån har ofta ett lånetak på upp till 5000 kr, men det finns aktörer som har högre tak än så. Vanligen ökar kraven på låntagarens ekonomiska situation om man vill låna mer än några tusen kronor så om du vill låna 10 000 kronor kan det alltså krävas mer av dig än om du vill låna 500 kronor. Exakt vad som krävs är olika mellan olika långivare.

När ska lånet betalas tillbaka?

Snabblån och sms-lån på mindre belopp ska vanligen betalas tillbaka i sin helhet, plus ränta och övriga avgifter, inom några veckor upp till en månad efter att lånet betalades ut. Dessa lån påminner en hel del om de payday loans som är vanliga utomlands, det vill säga lån som ska betalas tillbaka när man får sin nästa löneutbetalning. Syftet med den låneform vi kan begagna oss av i Sverige är ju i grunden också densamma.

Eftersom återbetalningstiden för olika snabblån varierar är det viktigt att du undersöker detta i förväg, så att du inte hamnar i en situation där lånet ska återbetalas innan du har hunnit få pengar från andra källor igen.

pengarOm du behöver låna så pass mycket som 10 000 kronor bör du anstränga dig för att hitta en långivare som inte kräver att du betalar tillbaka hela lånet, plus ränta och övriga avgifter, i dess helhet vid ett visst tillfälle utan som i stället lägger upp en avbetalningsplan för dig som löper över flera månader. På så vis minskar din risk att du ska misslyckas med att betala tillbaka. Att inte betala tillbaka ett snabblån i tid kan snabbt bli mycket kostsamt på grund av höjd ränta, påminnelseavgifter, och så vidare. Det är därför mycket viktigt att du är ärlig mot dig själv och tar en ordentlig titt på din ekonomi innan du ansöker om ett sms-lån på nätet. Se till att ordna med ett lån som har en avbetalningsplan som du rimligtvis ska kunna klara av att följa till punkt och pricka.

Kostnader för ett snabblån

Kostnaden för ett snabblån kan variera rejält mellan olika långivare, även i de fall lånebelopp och återbetalningsperiod är identiska.

När du jämför kostnaden för olika lån är det viktigt att ta hänsyn till samtliga kostnader och inte bara titta på räntans storlek. I Sverige är det lag på att långivare alltid ska ange effektiv ränta i sin marknadsföring, det vill säga ränta + avgifter, och denna information ska finnas med även i det låneavtal du skriver under digitalt eller för hand.

Innan du tar ett snabblån bör du inte bara kontrollera vad den effektiva räntan är för ett lån som betalas tillbaka i tid, utan också vilka kostnader som tillkommer om du inte betalar tillbaka senast på förfallodatum. Oförutsedda saker kan hända, och det kan också rent psykologiskt vara bra att veta exakt hur dyrt det blir att prioritera en annan utgift framför räkningen från långivaren.

Här är några punkter som du bör se till att få svar på innan du tar ett snabblån:

  • Vad är den effektiva räntan om lånet betalas tillbaka i tid? Glöm inte att räkna med eventuell ansökningsavgift, uppläggningsavgift och/eller aviavgift.
  • Höjs räntan om lånet inte betalas tillbaka i tid?
  • Vilka påminnelseavgifter / aviavgifter och liknande tillkommer för lån som inte betalas tillbaka i tid?

Tänk också på att ett lån som inte betalas tillbaka i tid kan säljas vidare till ett inkassoföretag som lägger på sina egna avgifter. Om långivaren tar skulden till Kronofogden tillkommer ytterligare avgifter.

Ränteavdrag

Att ett lån är av typen snabblån / sms-lån påverkar inte din rätt att göra ränteavdrag när du gör din deklaration, precis som du skulle göra för ett mer traditionellt lån. Långivarna är skyldiga att rapportera in kontrolluppgifter, så normalt är uppgifterna om räntebetalningar förtryckta i din deklaration. Mer information om ränteavdrag hittar du hos Skatteverket.