Lån utan UC

Alla kreditgivare är enligt lag skyldiga att göra en kreditprövning och denna bör ta sin utgångspunkt i en aktuell kreditupplysning. Trots det finns det långivare och kreditgivare som erbjuder lån utan UC. Frågan är hur det är möjligt?

Det enkla svaret är att ett lån utan UC är ett lån för vilket långivaren vänder sig till ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen AB för att inhämta en kreditupplysning. Väljer du en långivare som inte anlitar denna aktör kan du alltså låna utan UC. I den här artikeln kan du läsa mer om lån utan kreditupplysning från UC.

UC – inte det enda kreditupplysningsföretaget

Lana utan UCUpplysningscentralen AB är ett av de totalt sju kreditupplysningsföretag (korrekt per januari 2016) som för heltäckande och rikstäckande register om kredithistorik för både privatpersoner och företag. Alla svenska medborgare som är fyllda 15 år finns med i registren.

Förutom UC AB är det följande sex kreditupplysningsföretag som en kreditgivare kan vända sig till: Bisnode Dun & Bradstreet, Bisnod Kredit, Decidas Info, Sergel Kredittjänster och Syna.

Ett företag, till exempel en bank, ett finansbolag, en hyresvärd eller en bilhandlare, som har ett behov av att känna till en potentiell gäldenärs ekonomiska situation och tidigare kredithistorik har möjlighet att vända sig till vilken av ovan aktörer som helst. De flesta väljer att begära ut kreditupplysning från UC AB, av den enkla anledningen att UC är störst och har flest tjänster inom kreditinformation, men det finns inget som helst krav på att gå via just den här aktören.

Att ”en UC” har blivit som en synonym för en kreditupplysning handlar om företagets popularitet. ”En UC” är emellertid enbart en populär benämning på en kreditupplysning från just det företaget.

Tumregeln är att ju större företag/bank, desto mer troligt att kreditupplysningen inhämtas från UC. För att öka chanserna att kunna bli beviljad ett lån utan UC är det alltså först och främst en god idé att välja bort de större aktörerna. Du kan börja med att välja bort de sex affärsbankerna som faktiskt äger det här kreditupplysningsföretaget tillsammans.

En annan tumregel är att ju större belopp, desto större sannolikhet att långivaren vänder sig till den dominerande aktören. För lägre belopp, till exempel just 10 000 kr, har du dock goda möjligheter att undvika UC.

Enkelt att låna utan UC

Det är idag ganska enkelt att hitta en långivare som erbjuder sms-lån utan UC, med vad menas att långivaren i stället inhämtar kreditinformation från annan källa. Här på Låna10000.nu kan du i våra tabeller se exakt vilka långivare som erbjuder dig sms lån på 10 000 kr utan UC. Om noteringen är ”Nej” kan du vara säker på att någon kreditinformation inte inhämtas via Upplysningscentralen.

Det krävs inget extra från din sida för att undvika UC, förutom då att du måste välja rätt kreditgivare. Din del av låneprocessen är som vanligt över när du har skickat in din låneansökan.

Varför ansöka om lån utan UC?

Det är kanske på sin plats att nämna något om varför det kan finnas skäl att undvika Upplysningscentralen AB. Den viktigaste faktorn har att göra med bolagets dominerande ställning. Eftersom de flesta borgenärer väljer bolaget för inhämtande av kreditinformation är det hos UC de flesta förfrågningar registreras och eftersom det finns en klar korrelation mellan antalet förfrågningar och en privatpersons bedömda kreditvärdighet är det en god idé att hålla nere antalet. Ju färre förfrågningar desto mindre risk (förutsatt att din ekonomi i övrigt är sund) att du nekas lån, krediter, tecknande av hyresavtal, med mera.

Ett annat skäl har att göra med din faktiska kredithistorik såsom den är registrerad hos just UC. Har du ett antal skulder och lån registrerade hos Upplysningscentralen finns risken att din kreditvärdighet betraktas som låg. I kreditupplysningar från andra kreditupplysningsföretag finns inte dessa skulder och lån med, vilket automatiskt ger dig en bättre kreditvärdighet.

Att notera särskilt i det här sammanhanget är att du som redan har en betydande skuldsättning bör tänka efter både en och två gånger innan du utnyttjar möjligheten att ta lån utan UC. Möjligheten ska utnyttjas med sunt förnuft och om du redan har problem med din skuldsättning bör du se över din ekonomi innan du ens börjar fundera på att ansöka om ett nytt lån.

Låneförmedlare och kreditupplysningar

Låneförmedlare är en ny typ av finansiell aktör som vinner mark just nu. Affärsidén är att ta fram de bästa möjliga låneerbjudandena från ett större antal kreditgivare utifrån endast en ansökan. Med en ansökan görs bara en kreditupplysning, detta trots att låntagaren kan välja och vraka bland de lån som erbjuds.

Låneförmedlare kan vara behjälpliga med privatlån i alla storleksklasser. Eftersom 20 000 kr är en lägsta gräns som de flesta långivare inom blancolån opererar med finns dock begränsade möjligheter att ansöka om att låna 10 000 kr via en låneförmedlare.