Unga oroar sig för sin ekonomi

unga oro över ekonomi

En undersökning gjord av Sifo visar att unga mellan 25 och 35 år är oroade över sin pension och sitt sparande. Detta är områden som man behöver fokusera på tidigt i livet för att hinna bygga upp en buffert och ett sparande. Trots detta ett det något som många skjuter framför sig och inbillar sig att det kommer lösa sig. Vårt råd är att ta tjuren vid hornen och starta direkt, och planera för framtiden.

Starta ett sparande i tid

Det är viktigt att göra sparandet till en vana och att starta med vanan i god tid. Kom ihåg att det aldrig är för sent att börja spara, oavsett var i livet du befinner dig. Lyckas du sätta av ett belopp varje månad kommer det ge resultat på sikt – det kan vi lova! 10 års sparande varje månad med 500 kronor ger 60 000 kronor. Har du placerat dom i aktiefonder så har de troligen även ökat med tiden.

Bygg en buffert i din ekonomi

Sätt målet att ha en buffert som täcker två av dina månadslöner efter skatt. På det sättet kan du minska oron för om något skulle hända. När du uppnått målet kommer du få en ökad trygghet, både pengamässigt men också tankemässigt. Mindre oro ger mer tid åt att planera för framtiden.

Sätt av pengar för långsiktigt sparande

När du har byggt upp en kortsiktig buffert kan du fortsätta att sätta av pengar och placera dem i aktiefonder så att de kan växa på lång sikt. Ju mer du sparar desto mer stärkt blir du.

Tips på hur du startar ett sparande

Du kanske tänker att det inte är så enkelt att sätta av pengar varje månad. Det är helt rätt – det kräver en insats av dig. Du behöver vara målmedveten och tänka till en extra gång innan du spenderar pengar på onödiga saker. Att bli medveten är ett bra första steg. Ett tips är att se över din ekonomi och var du kan spara pengar. Ofta finns det saker du kan förändra så att du kan få ihop åtminstone 500 kr/mån.

Något annat du kan göra är att jämföra de lån du har i dagsläget. Kanske kan du slå ihop dem till ett större lån och få en lägre mer attraktiv ränta? Det finns många låneförmedlare du kan använda. Genom att lägga om dina lån kan du spara många kronor i månaden, utan att egentligen göra något.

Ytterligare ett tips är att se över dina tjänster. Kan du ha ett mindre mobil abonnemang, behöver du alla musiktjänster och kan du kanske minska ditt kanalpaket? Gå igenom alla kostnader du har varje månad och tänk igenom varje tjänst. Gör upp en budget och se hur mycket du kan spara!

About the Author

Låna10000.nu
Låna10000.nu är en jämförelsetjänst för privatpersoner som söker de absolut bästa alternativen för lån på 10.000 kr. Vi tar ej ansvar för ditt val av bank eller kreditbolag då vi inte är en konsumentvägledare.