Så höjer du din kreditvärdighet – 5 faktorer

Varje gång du vill ta ett lån eller köpa något på avbetalning tas en kreditupplysning på dig. I denna räknas det ut hur kreditvärdig du är – det vill säga hur stor risk det är för kreditbolagen att låna ut sina pengar till dig. Ju bättre ordning du har på det ekonomiska, desto mer kreditvärdig är du.

Din kreditvärdighet beror i grunden på hur din inkomst ser ut och om du har några tidigare betalningsanmärkningar, samt hur skuldsatt du är. Det finns dock även andra faktorer som spelar in. Vi tänkte därför lista de viktigaste sakerna att ha koll på om du vill förbättra ditt kreditbetyg.

1. Inkomst – En fast inkomst är att föredra och ju högre årsinkomst du har, desto bättre. Detta visar att du har ett stadigt inflöde av pengar, så att du kommer att kunna betala av dina skulder.

2. Betalningsanmärkningar – En anmärkning är ett tecken på att du tidigare misskött dina betalningar och oavsett orsakerna bakom kommer en betalningsanmärkning avsevärt minska chansen för att få ett lån till en låg ränta. Det är dock inte helt uteslutet att få lån även med en betalningsanmärkning. Många långivare kräver dock att anmärkningen är äldre än sex månader.

3. Tidigare lån – Har du lån sedan innan ska dessa betalas tillbaka, och de kommer därmed äta av din inkomst. Ju högre utgifter, desto sämre blir din betalningsförmåga vid ett nytt lån.

4. Krediter – Även gamla krediter kommer påverka ditt kreditbetyg, oavsett om du nyttjar dem eller inte. Har du godkända kreditkort eller liknande är de en risk för långivaren. Du kan ju när som helst börja nyttja dessa, vilket skulle försämra din förmåga att betala av ett nytt lån. Därför räknar banken alla beviljade krediter som maximalt nyttjade, så de kan vara bra att göra sig av med.

5. Kreditupplysningar – En kreditupplysning registreras i ett år och om du har gjort många kreditupplysningar på kort tid ser banken det som att du har ett slösaktigt beteende, alternativt att något inte står rätt till i din ekonomi. Undvik därför kreditupplysningar om du inte måste.

Det finns alltså flera nyckelfaktorer som räknas samman och utifrån dessa får du ditt samlade kreditbetyg. Om du vill maximera din kreditvärdighet innan ett lån bör du därför se till att vänta ut eventuella betalningsanmärkningar, betala tillbaka så mycket som möjligt på tidigare skulder, avsluta de krediter som inte används och vänta tills tidigare kreditupplysningar försvinner.

Om du vet med dig att du kommer deklarera en högre inkomst i år än föregående år kan det också vara värt att vänta in den, för att på så sätt visa att du har en starkare inkomst än tidigare.

About the Author

Låna10000.nu
Låna10000.nu är en jämförelsetjänst för privatpersoner som söker de absolut bästa alternativen för lån på 10.000 kr. Vi tar ej ansvar för ditt val av bank eller kreditbolag då vi inte är en konsumentvägledare.