Så undviker du överskuldsättning när du lånar pengar

Man som lånar pengar via mobilen

Det är idag enkelt att låna pengar; så pass att man inte ens behöver lämna tryggheten av sitt eget hem för att ta ett lån. Istället sköts hela processen genom några enkla knapptryckningar på mobilen. Detta är givetvis smidigt, men för den som har ekonomiska svårigheter kan det snabbt bli problematiskt. Vi ska därför i denna artikel gå igenom vad du behöver tänka på för att undvika överskuldsättning när du lånar pengar.

När du lånar pengar ska dessa så klart betalas tillbaka. Detta görs genom att du betalar amortering plus ränta och eventuella avgifter varje månad. Om du har lånat för mycket pengar kan det hända att du endast har råd att betala räntan på dina lån. Detta kallas för överskuldsättning, och innebär att du inte klarar av att bli av med din skuld, eftersom du inte har möjlighet att amortera på lånet.

Vid en överskuldsättning är din ekonomi extra utsatt för minskade inkomster, till exempel på grund av sjukdom eller sänkt arbetstid. Även om det bara handlar om en kortvarig minskning av dina inkomster, kan det vara tillräckligt för att få din ekonomiska situation att haverera.

Så vad bör du tänka på när du lånar pengar för att inte hamna i en sådan situation?

Bygg upp en buffert

Först och främst bör du ha en buffert. Denna ska bestå av ungefär två månadslöner, och säkerställa att du har resurser att ta av om det skulle köra ihop sig för dig med det ekonomiska. Att spara till en buffert är inte gjort i en handvändning. Många väljer därför att skaffa en kontokredit eller ett kreditkort som de kan använda som buffert under tiden de sparar till en.

Skapa en budget

När du tar ett lån är det viktigt att du har koll på dina inkomster och utgifter, så du vet att du kommer kunna betala tillbaka lånet i tid. Du bör inte heller låna så att du inte har någon marginal i ekonomin eftersom det kan svänga fort. Och då riskerar du att plötsligt inte kunna betala tillbaka ditt lån.

Jämför alternativen

När du räknat på ditt lån och vet hur mycket du har möjlighet att låna bör du inte välja det första bästa lån du kan få. Du ska istället jämföra lån, och detta gör du enklast via en låneförmedlare. Då kan du få flera låneerbjudanden från olika långivare, samtidigt som det fortfarande bara tas en kreditupplysning. På så vis får du det bästa lånet, och din kreditpoäng påverkas inte negativt av många upplysningar.

Betala av snabbt

Ett sista tips är att betala tillbaka skulden så snart som möjligt. Även om det känns billigare att välja en lång återbetalningstid, eftersom månadsbeloppet då blir lägre, blir kostnaden högre i slutändan.

Detta eftersom du betalar en ränta på ditt lån, och denna kostnad kommer tas ut så länge som du betalar på ditt lån. Samtidigt är det också många långivare som tar ut till exempel aviseringsavgifter – och dessa innebär en extra utgift varje månad du betalar på ditt lån.

About the Author

Låna10000.nu
Låna10000.nu är en jämförelsetjänst för privatpersoner som söker de absolut bästa alternativen för lån på 10.000 kr. Vi tar ej ansvar för ditt val av bank eller kreditbolag då vi inte är en konsumentvägledare.