Oro på börsen hotar pensionen – detta bör du göra

Läget på världsmarknaden är idag mycket svajigt. USA och Kina är i handelskonflikt och ingen av parterna verkar vilja ge med sig, utan varje handling besvaras med en motaktion.

Detta påverkar i allra högsta grad Wall Street, som därmed påverkar vår egen börs; Stockholmsbörsen.

Efter ett dramatiskt fall på börsen i och med Kinas och USA:s handelskonflikt, har den nu återhämtat sig något, men det är inga drastiska siffror som anas. Analytiker varnar dessutom för en kommande lågkonjunktur.

Mindre pengar i plånboken

En oro på börsen påverkar det sparande som folk har inför pensionen. När siffrorna sjunker så minskar även sparpengarna och i slutändan så blir det mindre pengar i plånboken den dagen de ska användas.

Noll ränta med nollränta

Eftersom vi i princip har noll ränta, så innebär det att det är fördelaktigt att låna pengar, men det innebär också att det inte ger någon avkastning att spara på ett traditionellt sparkonto och därför väljer man istället att lägga sitt sparande på aktier eller i fonder. Något som med tanke på världsläget idag, kan vara värt att se över, innan det är för sent.

Så vad gör man?

Vad man bör göra beror lite på hur lång tid det är kvar innan man kommer att vilja ta ut pengarna. Är det ett långsiktigt sparande man har, så kanske man inte behöver vara lika orolig, då det finns chans att börsen kommer svänga tillbaka till ett positivt ränteläge igen.

Har man däremot ett kortsiktigt sparande som man tänkt ta ut inom några år, så kan det vara hög tid att se över de investeringar man hittills gjort och överväga om man ska flytta några av dessa till några stabilare alternativ.

Aktier eller fonder

Normalt sett brukar aktier som regel vara ett mer riskfyllt alternativ, som både kan ge riklig vinst, men också större förluster. Om detta är något som man känner att man inte vill vara med om, kan istället fonder vara ett mer fördelaktigt alternativ, då svängningarna på dessa oftast inte är lika stora som på aktier.

About the Author

Låna10000.nu
Låna10000.nu är en jämförelsetjänst för privatpersoner som söker de absolut bästa alternativen för lån på 10.000 kr. Vi tar ej ansvar för ditt val av bank eller kreditbolag då vi inte är en konsumentvägledare.