Sätt dig inte i skuld i sommar

Det är ganska många som betalar sommarsemestern med lånade pengar. Vissa tar ett blancolån medan andra gör ett större uttag med eller betalar resan direkt med kreditkortet. Med någon av de här lösningarna kan den efterlängtade semesterresan bli av. Samtidigt uppstår en skuld som förr eller senare måste betalas av. Den totala kostnaden för resan blir givetvis också större om resan finansieras med lån.

Var sjätte svensk lånar till resan

Enligt en nyligen utförd undersökning av företaget PFM Research på uppdrag av webbtjänsten Dreams är det omkring 15% som finansierar sommarsemestern – oavsett den sker inom riket eller utomlands – med lån eller krediter. Det är en siffra som överensstämmer ganska bra med tidigare undersökningar. Vanligtvis är det mellan 15-20% av de tillfrågade som finansierar sina resor med lånade pengar.

Majoriteten av de som lånar för att ha råd med semester tar ett blancolån. Det är lite synd eftersom det för det mesta är en mindre bra lösning. Räntan på ett mindre blancolån är nämligen relativt hög, och den som har en sämre ekonomi kan få betala räntor på långt över 10% för lånet. Den som har en betalningsanmärkning kan faktiskt få räkna med att få betala den maximala räntan (ofta upp emot 30%).

Det bästa tipset för dig som vill åka på en semesterresa, men inte har tillräckligt på sparkontot för att göra det, är att helt enkelt skjuta upp resan till ett senare tillfälle. Genom att spara en liten slant varje månad kan du kanske resa på en ”skuldfri” semester nästa år iställlet. Det kan kännas som en stor uppoffring, men du tjänar på det i längden. Att sätta upp ett målsparande för semestern är inte svårt och det tar bara ett par minuter. Sätt upp autogiro för automatiska dragningar från ditt konto in på ett sparkonto. Då växer semesterkassan automatiskt och sakta men säkert månad för månad.

Betala resan med kreditkort

Om önskan att resa iväg är så stor att du inte kan vänta på att ditt sparande räcker till en resa du inte behöver finansiera med lån, är det bättre att du använder kreditkortet än att du tar ett privatlån. Med ett kreditkort får du normalt upp till 45 dagars räntefri kredit. Du får dessutom en rad nyttiga försäkringar för resan utan extra kostnad. Reglerna är lite olika för olika kreditkort, men vanligtvis gäller att du får en väsentligt förstärkt reseförsäkring om du betalar åtminstone 75% av resans värde med kortet. Avbeställningskydd, ersättning för bland annat försenat eller förlorat bagage samt kompensation för försenad ankomst brukar ingå i de försäkringar som är kopplade till kreditkort.

Köper du din semester med kreditkort ska du vara noga med att du kan börja betala tillbaka skulden så snart som möjligt. Kreditkortsräntor är vanligtvis ganska höga och varje uppskjuten delbetalning gör att den totala skulden växer snabbt.

Källa: SvD

About the Author

Låna10000.nu
Låna10000.nu är en jämförelsetjänst för privatpersoner som söker de absolut bästa alternativen för lån på 10.000 kr. Vi tar ej ansvar för ditt val av bank eller kreditbolag då vi inte är en konsumentvägledare.