Ensamstående – så här ökar du chansen att få lån

Ensamstående är i långivarnas ögon automatiskt mer riskfyllda låntagare än vad gifta och sambor är. Det har inget med själva civilståndet att göra, utan allt handlar om att två inkomster ger långivaren en större säkerhet än vad en inkomst gör. Det blir därför automatiskt lite svårare för en ensamstående att få lån. Det betyder dock självklart inte att det är en omöjlighet för en person som lever ensam att få ett lån.

Är du ensamstående och upplever att du har ett behov av att låna? Se då gärna våra tips nedan för att göra det ”mindre riskfyllt” för långivarna att låna ut till dig.

Ansök tillsammans med någon annan

Det är möjligt att du känner att detta tips inte ger dig någon nytta. Samtidigt ökar du i hög grad möjligheten att få låna om du ansöker med en medsökande. Dessutom får du med stor sannolikhet bättre villkor för ditt lån vad gäller exempelvis räntan. Du gör alltså klokt i att åtminstone undersöka om du kan söka med medsökande. En medsökande behöver inte vara en person som är dig direkt närstående. Typexemplet är en sambo eller äkta make/maka, men även en vän eller en annan släkting kan godkännas som medsökande.

Låna inte så mycket

Det är givetvis ditt behov av att få in pengar som är dimensionerande för vilket belopp du ska ange i ansökan. Men, hur stort är behovet exakt? Är det till exempel en summa på mellan 50 000 kr och 100 000 kr du behöver? Då bör du, för att maximera chanserna att få lån, ange ett belopp i den lägre delen av intervallet. På så sätt ökar dina möjligheter att få ditt lån beviljat.

För ett sms-lån på 10 000 kr behöver du sällan medsökande för att få låna. Beloppet är helt enkelt så pass litet att långivaren är beredd att ta risken att du ensam inte kan betala. För större lån får du stora fördelar med att ordna med medsökande.

Presentera fakta

Långivare ogillar risk, och innan de bestämmer sig för att låna ut vill de ha konkreta garantier för att låntagaren kommer att betala tillbaka. Om du ansöker ensam kan du bli ombedd att presentera mer information om din betalningsförmåga än vad som kan utläsas ur en kreditupplysning. Det kan handla om behållning på sparkonton, om du har olika försäkringslösningar för om du skulle bli sjuk eller arbetslös, och så vidare. Fundera kring vad långivaren skulle vilja veta om din ekonomi redan innan du skickar in din ansökan så att du är förberedd om du skulle få frågor.

About the Author

Låna10000.nu
Låna10000.nu är en jämförelsetjänst för privatpersoner som söker de absolut bästa alternativen för lån på 10.000 kr. Vi tar ej ansvar för ditt val av bank eller kreditbolag då vi inte är en konsumentvägledare.