Blancolån

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet (pant). Motsatsen är ett lån med säkerhet, såsom till exempel ett bolån där banken har en säkerhet i värdet på bostaden eller fastigheten, ett billån för vilket kreditgivaren har rätt att återta fordonet eller ett lån på pantbanken där man lämnar ett föremål som säkerhet.

Ett lån med säkerhet är automatiskt mer säkert för kreditgivaren. Det gör att ett blancolån i regel löper med sämre villkor än ett lån för vilket någon form av reell säkerhet finns. Avsaknaden av en pant eller liknande gör också att det finns begränsningar för hur mycket en kreditgivare vågar riskera att låna ut. Det innebär emellertid inte att blancolån enbart kan uppgå till förhållandevis låga belopp. I Sverige är det inte ovanligt med blancolån som uppgår till flera hundratusen kronor.

Blancolån från banken

banklånMånga är av uppfattningen att banker bara är intresserade av att betala ut lån till villor, bostadsrätter och liknande samt privatlån på större belopp, men så är inte fallet. Även om det du behöver är ett förhållandevis litet blancolån på 10 000 kronor kan det absolut vara idé att vända sig till banken, speciellt då blancolån har lägre ränta än sms lån.

Nöj dig inte med att bara vända dig till den eller de banker du redan är kund hos. Se i stället till att ta kontakt med flera aktörer för att höra efter vilka möjligheter som finns att låna 10 000 kronor utan säkerhet. Vid sidan av gamla storbanker som Swedbank, SEB, Nordea, med flera, finns det även gott om uppstickarbanker och mer nischade banker i Sverige. Några exempel är Skandiabanken, Ikano Bank, ICA Banken, Resurs Bank och Länsförsäkringar Bank.

När du undersöker möjligheterna att ansöka om att låna 10 000 kr som blancolån bör du vara medveten om att varje ansökan ger upphov till en kreditupplysning. För att minimera antalet kreditupplysningar är det klokt att vända sig till en låneförmedlare (läs mer om det nedan).

Medlemslån via facket

Många svenska fackföreningar har avtal med en eller flera banker kring bland annat banktjänster för sina medlemmar. Är du medlem i facket kan du ofta på ett smidigt sätt ansöka om blancolån och dessutom få mer förmånliga villkor än om du hade ansökt på egen hand.

Ofta ligger den nedre gränsen för så kallade medlemslån på 20 000 kronor, så om du bara behöver låna 10 000 kronor bör du redan innan du ansöker om lånet ta reda på vad som gäller för förtida amortering av lånet. Hellre än att ha 10 000 kronor extra på bankkontot som riskerar att användas i onödan, och som kostar i form av ränta, bör du välja en lösning där du antingen beviljas ett lån som inte är på mer än 10 000 kronor eller en lösning där du visserligen får ett lån på 20 000 kronor men omedelbart kan betala tillbaka de 10 000 kronor du inte behöver.

Lån i samband med köp

Varför behöver du låna 10 000 kronor? Om det är så att du behöver köpa något specifikt snarare än bara betala löpande räkningar kan det finnas möjlighet att ordna ett lån med hjälp av den näringsidkare du vill handla hos.

Det är idag vanligt att näringsidkare samarbetar med kreditgivare och låneinstitut för att kunna ge kredit. Förr i tiden förekom detta främst för köp av dyra kapitalvaror såsom bilar, båtar, motorcyklar och liknande som kunde sättas i pant för lånet, men numera finns den här typen av kredit tillgänglig inom många olika branscher, inklusive hemelektronik, kläder och skor, möbler och annan heminredning, smycken, resor, körkortsutbildning, medicinska ingrepp på privatklinik, med mera. Det är vanligen blancolån som erbjuds snarare än lån med säkerhet.

Det är mycket viktigt att granska villkoren eftersom det inte finns några direkta standardvillkor att luta sig mot. Det kan vara stora skillnader mellan olika näringsidkare med anslutna kreditgivare, och vissa lån i den här kategorin bör du verkligen hålla dig borta ifrån eftersom villkoren är riktigt usla för låntagaren. Samtidigt finns det gott om exempel på lån som kommer med bra villkor för konsumenten och där det är tydligt att affärsidkaren har ansträngt sig för att hitta en så bra långivare som möjligt för sina kunder. Som affärsidkare har man ju incitament att kunna erbjuda lånelösningar som är så bra att kunderna faktiskt nappar på dem, eftersom det leder till ökad försäljning.

Innan du tar ett lån för att kunna köpa något bör du givetvis fundera några varv kring hur pass viktigt inköpet är och om köpet inte kan vänta tills du har sparat ihop pengar i stället. Att ta ett lån för att ge sig ut på en nöjesresa känns kanske kul för stunden, men hur roligt är det att månad efter månad betala ränta och amorteringar för en resa som sedan länge är över? Är det å andra sidan så att du snabbt behöver ta körkort för att kunna tacka ja till ett jobberbjudande kan ett lån för en intensivutbildning vid en körskola vara något som du med glädje betalar av när lönepengarna väl börjar ramla in.

Kreditkort

En av grundtankarna med kreditkort är att du med enkelhet ska kunna få tillgång till ett litet lån om ett behov plötsligt uppstår. Om du behöver låna 10 000 kronor, ta gärna först en titt på de kort du redan har och se efter vilka villkor som är knutna till dem. Här är det inte bara de typiska kreditkorten som VISA och MasterCard som är av intresse. Ibland har vi kreditmöjligheter vi inte ens har tänkt på tidigare och det kan visa sig att det där medlemskortet på ICA som du skaffade för att få bra erbjudanden på mat faktiskt kan kopplas till en kredit.

Viktigt att tänka på vad gäller kreditkortslån är att långivaren ofta, i enlighet med avtalet, har rätt att höja den effektiva räntan om du inte betalar av lånet i enlighet med planen. Räntehöjningen får normalt göras för hela det belopp du är skyldig långivaren, inte bara för det belopp som inte har betalats i tid.

Lendo – Ett bra alternativ

lendoLendo är ett företag som erbjuder en service genom vilken du enkelt och smidigt kan ansöka om blancolån från många olika långivare. Lendo samarbetar med ett 20-tal långivare och låter dem konkurrera med varandra för varje enskild ansökan. Det gör att du får de bästa möjliga erbjudandena och att du smidigt kan jämföra priser och villkor.

Du ansöker direkt via Lendos sajt på internet och normalt brukar svaret komma snabbt. En fördel med Lendo är att det bara görs en enda kreditupplysning oavsett hur många långivare du ansöker hos via Lendo. Lendo ägs av välkända Schibsted.

Om du vill ansöka om ett lån på 10 000 kronor via Lendo krävs att du har fyllt 18 år, är folkbokförd i Sverige, har inkomst från arbete eller pension, samt att din årsinkomst uppgår till minst 100 000 kronor. Du måste inte ha en tillsvidareanställning (”fast anställning”) utan vikariat, provanställning, timanställning och liknande kan godtas. För tidsbegränsade anställningar krävs att minst 6 månader återstår av anställningstiden.

Om du har en betalningsmärkning behöver det inte diskvalificera dig från att använda Lendo för att ansöka om att låna 10 000 kronor, men du måste vara helt skuldfri hos Kronofogdemyndigheten sedan minst 6 månader tillbaka och din årsinkomst måste vara minst 120 000 kronor.

Ovan nämnda krav är endast grundkraven för att få ansöka om lån via Lendo. Det är alltid upp till de enskilda långivarna att ta ställning till om de vill låna dig 10 000 kronor eller ej.